Du kører jo heller ikke bil uden først at tage et kørekort? Mange køber en kajak for at have den ved sit sommerhus uden vide hvordan de skal håndtere en Kajak på vandet, det er efter min mening uansvarligt.

Du kan komme ud for situationer som du ikke kan håndtere fordi du overvurderer dine evner, og ryger i vandet og ikke kan redde dig selv eller en makker og ikke kan komme op i kajakken igen, fordi du ikke ved hvordan det skal gøres. Så tag et IPP2 – Havkajak kursus og lær at håndtere en havkajak.

Korsør Ro og Kajakklub tilbyder IPP2 – Havkajak kursus, som dækker grundlæggende færdigheder på fladt vand. Fokus er lagt på kontrol og manøvrering af kajakken. Forståelse af årsag og effekt vægtes højere end evnen til at udføre perfekte tag. I det følgende vil jeg gennemgå hvad kurset indeholder, og hvad der kræves til eksammen.

Redning på dybt vand

1. Kæntring med efterfølgende udløsning af spraydeck (cockpitovertræk). Roeren skal forholde sig roligt og hurtigt få fat i kajak og pagaj.

2. Roeren skal foretage en redning og blive reddet på dybt vand uden hjælp fra instruktør.

3. Roeren skal foretage en kontrolleret og succesfuld selvredning på dybt vand, uden hjælp fra instruktør.

Støttetag

1. Roeren skal demonstrere lave støttetag på begge sider med kajakken ude af balance.

2. Et kraftigt tryk på pagajen assisteret af hoftekip skal demonstreres.

Baglænsroning og stoptag

1. Roeren skal demonstrere kontrolleret og rimelig nøjagtig baglænsroning over en distance på 25 m mod et punkt fastlagt af instruktør.

2. Roeren skal under tagene kigge sig over skulden og via kropsrotationen generere nok kraft til at ro baglæns.

3. Baglænsroning gennemføres med bagsiden af pagajen.

4. Med en god fart på kajakken skal roeren med højst 4 tag demonstrere en opbremsning.

Udstigning

1. Fornuftig tilgang til bredden og udstigning af kajakken, mens der opretholdes balance og kontrol over kajakken.

Hvad kræves der til prøven

1. Roeren skal foretage 3 selvredninger og blive reddet af makker på dybt vand uden hjælp fra instruktør.

2. Kæntring med efterfølgende udløsning af spraydeck (cockpitovertræk). Roeren skal forholde sig roligt og hurtigt få fat i kajak og pagaj. Svømme 200 meter med kajakken, med snor forbundet mellem kajak og person.

Hvis du vil på kursus efter at have læst dette, og tænker, det var måske en god ide at tage på kursus inden jeg anskaffer en kajak. Så kan du læse mere om kurset på Korsør Ro og Kajakklubs hjemmeside under menupunket Kajak.

Du kan tage på kursus i kajakroning i hele Danmark, det kan du læse mere om her