Historien om kajakken

Grnlænder på sæljagt

Kajakken blev først og fremmest udviklet med den tanke, at den skulle være letsejlende og lydløs.Det var oprindeligt fangeren, der byggede kajakken, efter oplæring af faderen. På de grønlandske kajakker har man påsat skind på kajakskellettet, som gør kajakken mere fleksibel, når vandpresset trykker på. Skindoverfladen gør også, at kajakken forholder sig lydløs, selv hvis den rammer ind i forhindringer på vandet.
Grønland blev først opdaget af europæere i 982 e.Kr. af Erik den røde, som var en norsk viking, der var blevet forvist fra Island. I 986 havde Erik den Røde bragt nybyggere til området, og han havde også navngivet det Grønland. Vikinger boede i Grønland indtil slutningen af ​​1500-tallet, men alle deres bosættelser var borte i 1600.

På dette tidspunkt var kun inuiterne tilbage, og de havde Grønland mest for sig selv, indtil en dansk bosættelse begyndte i 1721. Interessant nok var Grønland aldrig fuldt udforsket og kortlagt indtil 1800-tallet. Det er imidlertid sandsynligt, at inuiterne allerede var opmærksomme på mange af de geologiske aspekter, der blev fundet ved disse kortlægningsteknikker.Kajaksejlads i Arktis

Det er ikke overraskende, at kajakken er blevet et nationalt symbol i Grønland. Dette tillader ikke kun moderne beboere og inuitstammerne at anerkende områdets fortid, men det fungerer også som en måde at tiltrække opmærksomheden fra turister.

Byg din egen lærreds kajak

Traditionelt bestod grønlandske kajakker af en drivtømmer med en beklædning af sælhud. Teknikken er kendt som skin-on-frame, SOF. Det er en hurtig, behagelig, økonomisk og miljøvenlig måde at opbygge en god kajak på.

I modsætning til de fleste andre konstruktionsmetoder, behøver du ikke at lave en form, før du begynder at arbejde på selve kajakken, bare et par skabeloner for at holde formen på kajakken.

Det første trin er at fremstille skelet eller ramme af ganske tynde træstykker. Over rammen strækker du et lærred af kraftigt vævet stof, som du derefter maler med et flydende fugemasse for at gøre det vandtæt.

I stedet for at blive limet og skruet sammen, surres trædelene i rammen normalt sammen med en syntetisk erstatning for de traditionelle dyresener.

Den stærkeste del på kajakken er masiken, en buet dæksbjælke, der understøtter fronten af ​​cockpiten og fungerer som en knæbøjle.

De fleste SOF-kajakbyggere foretrækker at overtrække deres kajak med et meget tykt nylon- eller polyesterstof, og gøre det vandtæt med en fugemasse.

Et tætvævet polyamid (nylon) tekstil er uden tvivl det stærkeste SOF-overtræksmateriale. Ofte kaldet ballistisk nylon, det blev tidligere brugt i flere lag til at fremstille skudsikre veste.

Petrel SG

De fleste havkajakbyggere bruger nylontekstiler med en vægt fra 8 til 10 ounces per kvadrat yard, selvom nogle foretrækker 13 eller 16 oz / yard.

Polyesterstof som Dacron er kosmetisk bedre for SOF-både, fordi det let kan varmekrympes for give det en glat overflade, som forbliver stram, v åd eller tør. Kraftigt polyesterstof f ås i de samme vægte som nylon, men har kun ca. 70% styrken af ​​et nylonstof med samme vægt og vævning.

Bygning af en skræddersyet kajak er en håndværksmæssig udfordring, som alle kan være med til uden særlige forudsætninger. Hvis du kunne tænke dig at prøve kræfter med at bygge en selv, så tilbyder Naturskolen Kajakbygning Kursus. Det kan du læse mere om på http://www.naturlivsskolen.dk/natur/Naturlivsskolen/kajakbygning.html


Stitch og glue

Stitch og glue er en simpel bådbygnings metode, der bruger krydsfinerpaneler, der er syet sammen, normalt med kobbertråd, og limet sammen med epoxyharpiks. Denne type konstruktion kan eliminere meget af behovet for spanter eller lister.

Krydsfinerplader tilskæres og sys sammen for at danne en nøjagtig skrogform uden behov for noget specialværktøj. Denne teknik kaldes ogs å "tack and tape" eller "stitch and tape". Sømme er forstærket med glasfiberstrimler og epoxy.

Historie

Stitch og glue metoden blev udviklet af sløjdlærer Ken Littledyke til fremstilling af kanoer, der senere blev solgt som 'Kayel' byggesæt. Teknikken blev derefter populariseret af den første tv-vært "Do it yourself" -ekspert, Barry Bucknell omkring 1964.

Stitch and glue joint

Selvom Stitch og glue svarer til en traditionel form for bådebygning fra Nordeuropa, især Lapland, kaldet "syede både", vides det ikke, om Littledyke's udvikling var påvirket af denne teknik.

I USA blev Stitch og glue populariseret i midten af ​​1980'erne stort set gennem Harold "Dynamite" Paysons artikler i WoodenBoat-magasinet og bøger om bygning af "instant boats" designet af Phil Bolger. Disse b åde blev konstrueret af krydsfiner med sømme fileteret med glasfiberbånd og kunne bygges af amatører med beskeden dygtighed og relativt små ressourcer.

Teknik

Krydsfinerplader tilskæres og sys sammen for at danne en nøjagtig skrogform uden behov for noget specialværktøj. Denne teknik kaldes ogs å "tack and tape" eller "stitch and tape". Sømme er forstærket med glasfiberstrimler og epoxy.

Teknikken består i at sy krydsfinerpaneler sammen med kobbertråd eller anden egnet materiale, såsom kabelbindere eller hæfteklammer. Alle disse metoder til at sy eller sure skrogets krydsfinerpaneler sammen er enkle metoder til at klemme skrogdelene sammen, inden de permanent samles med ​​ glasfiberstrimler og epoxy.

Når epoxyen er hærdet, fjernes kobbertråd, kabelbindere eller hæfteklammer. Kobbertråd er populær, fordi ledningerne kan drejes strammere eller løsere for nøjagtigt at justere pasformen, og fordi det er let at slibe efter limning, og det er velegnet i et havmiljø, hvis det bliver på sin plads efter at kajakken er færdigbygget. Når samlingen er samlet, limes normalt med fortykket epoxy og glasfiber på indersiden af ​​skroget.

Petrel SG

På ydersiden af ​​skroget bliver ledningen kappet, og samlingerne fyldt og slebet over. Hele skroget kan ogs å være belagt med en glasfiberm åtte, hvilket giver yderligere styrke. Kombinationen af ​​glasfiberm åtte og epoxylim resulterer i et kompositmateriale, der giver et ekstremt stærke samlinger, noget tæt på 8-10 gange styrken ved ​​fastgørelser med trælister og skruer, der bliver brugt i mere konventionel krydsfinérkonstruktion.

Et alternativ er at bruge spidser af fortykket epoxy imellem "syningen" til få samlet panelerne, og n år det er hærdet, skal du fjerne tr ådstingene i stedet for bare at klippe dem af på ydersiden. Nr tr ådene er fjernet, påføres en filet af fortykket epoxy over hele samlingens længde.

Stitch og glue har generelt få skotter, men er i stedet er afhængige af geometrien for panelerne for at give form og danne en mono eller semi struktur. Men større Stitch og glue b åde kan have mange sideværts eller langsgående skotter, der faktisk omrammer det indre med disse elementer og smelter sammen i den endelige struktur med den samme type glasfiberstrimler og epoxyfuger som mindre både og kajakker.

Hvis det har givet dig mod på at bygge en Stitch og glue kajak efter du har læst denne korte intro, s å kan jeg anbefale dig https://www.pygmyboats.com/stitch-and-glue-videos.html Her er 34 videoer om at bygge en stitch og glue kajak.

Moderne design

Moderne kajakker adskiller sig meget fra de indfødte kajakker i alle aspekter - fra start, hvor ideen opstår til undfangelsen, design, fremstilling og anvendelse. Moderne kajakker er designet med computer- design (CAD) software.

Kajakker tjener forskellige formål, lige fra en stille tur på roligt vand, til race og kompleks manøvrering i floder med stærk strøm, samt til fiskeri og langdistanceudflugter.

Moderne former, materialer og konstruktionsteknikker gør det muligt effektivt at imødekomme disse behov, samtidig med at man fortsat udnytter indsigterne fra de originale arktiske opfindere.

Materialer og konstruktion

I dag er næsten alle kajakker kommercielle produkter beregnet til salg snarere end tilpasset en bestemt person.

Glasfiberkrog er stivere end polyethylen-skrog, men de er mere tilbøjelige til skader fra stød, inklusive revner.

De fleste moderne kajakker har stejle V-form ved stævn og hæk, og et flat V-form midtskibs. Glasfiberkajakker skal "oplægges" i en form i hånden, så de er normalt dyrere end polyethylen kajakker, som er rotationsstøbte i en maskine.

Plastkajakker er rotationsstøbte ('rotomoldet') lavet af forskellige kvaliteter og typer af syntetisk polyethylen, der spænder fra blødt til hårdt. Sådanne kajakker er især modstandsdygtige over for slag.

Typer

Moderne kajakker har udviklet sig til specialiserede typer, der i vid udstrækning kan kategoriseres efter deres anvendelse som havkajakker, fiskekajakker og rekreative kajakker.


Typer af kajakker

Rekreative

Rekreative kajakker er designet til den afslappede padler, der er interesseret i fiskeri, fotografering eller en fredelig tur ved en sø eller å, eller beskyttet havområde væk fra store bølger.

Sammenlignet med andre kajakker har rekreative kajakker et større cockpit for lettere ind- og udstigning og en større brede (69–91 cm)) for mere stabilitet. De er generelt mindre end (4 m) i længde og har begrænset lastkapacitet.


Havkajak

Havkajak

Havkajakker er typisk designet til en person for åbent hav og har stor manøvredygtighed, stabilitet og lastkapacitet.

En havkajak er udviklet til at padle på det åbne vand i søer, bugter og havet. Havkajakker er sødygtige små både med et overdækket dæk, hvor der også bruges et spraydæk så der ikke kommer vand ind i cockpittet.

Havkajakker bruges over hele verden fra nogle få timer til mange uger på vandet. De kan laste meget, med plads til campingudstyr, mad, vand og andre forsyninger. En havkajak normalt fra 4,5–5,5 meter i længden. Bredden kan være så lille som 53 cm og kan være op til 91 cm.

Sit-on-top kajak

Sit-on-top

Forseglet skrog (kan ikke synke) blev udviklet til fritidsbrug, som derivater af surfbrætter til surf forhold.

Varianter inkluderer tur kajakker og hav maraton kajakker. I stigende grad bygger fabrikanter fritids-sit-on-top-varianter af ekstremsport fartøjer, typisk ved hjælp af polyethylen for at sikre styrke og overkommelige priser. Vand, der kommer ind i cockpittet, drænes ud gennem bailers, der løber fra cockpit til bunden af ​​skroget.

Sit-on-top kajakker fås til 1-4 personer. Sit-on-top kajakker er især populære til fiskeri og dykning, da deltagerne er nødt til let at komme ind og ud af vandet, skifte siddeposition og få adgang til luger og opbevaringsrum. Normalt er sædet på en Sit-on-top lidt over vandspejlet, så tyngdepunktet for padleren er højere end i en traditionel kajak. For at kompensere for det højere tyngdepunkt er sit-on-tops ofte bredere og langsommere end en traditionel kajak med samme længde.